Спектакль “Zelta zirgs “ в Рижском Кукольном театре

Спектакль “Zelta zirgs “ в Рижском Кукольном театре

13. Jan 2020, 00:28 Icy Icy

Моё впечатление от спектакля “ Zelta zirgs“ в Рижском Кукольном театре: неоднозначное.
Спектакль 16+, поставлен на латышском языке, в одно действие. Необычный, предупреждаю.

Куклы в нем не марионетки, а большие, ростовые куклы, которых держат актёры, и которыми мастерски управляют. Куклы - люди, но поролоновые, пластичные, фантазийные, некоторые высокие, некоторые уродливые, такое авторское видение анатомии человека, людских пороков и разных характеров.

Сюжет замысловатый, много приходится домысливать; облегчит восприятие знание творчества Яниса Райниса. Я не читала, к сожалению, оригинал, в моем восприятии всё похоже на сказку, поэтому напишу лишь свою интерпретацию спектакля)

У молодого парнишки умирает отец, перед смертью оставляя сыну узелок с камушками. После смерти отца начинается возня между родственниками, аллегорически между добром и злом. Очень ярко эту борьбу иллюстрирует шахматная партия. Куклы и люди сражаются на шахматной доске, белые герои против чёрных, уничтожают, сжирают друг друга, короче говоря, убивают противника разными способами.

Потом показана история общения паренька с королем и невесть откуда появляется принцесса. Я не очень поняла, почему она явилась и зачем она в сюжетной линии, но потом подумала, что по законам сказки принцесса должна быть, это как минимум красиво)))
Некоторые сцены были очень классно композиционно выстроены. Очень красивая сценография - свет, композиция, игра актеров, - прямо готовый кадр, фотография, открытка!



Опуская подробности, скажу, что «взлом мозга» у меня произошёл от сцены изнасилования принцессы (куклы) прямо на сцене... игра актера, управляющего этой куклой, и над ней же надругавшегося, выше всяких похвал. Как выстроено в этой сцена опьянение, соблазнение и вся композиция, переплетение живого человека с практически ожившей куклой - «cepuri nost”! Но сам сюжет... даже если это аллегорически... я очень искушённый постановками зритель, но тут растерялась. Крутила головой, пытаясь понять, не покинули ли зал зрители... но нет, сидели на местах приклеенными.

Непросто было смотреть и вообще досмотреть до финала. Если честно, я каждые 15 минут подглядывала на часы.

Меня этот спектакль держал в напряжении и оставил в недоумении.

Следующий спектакль будет показан 20 февраля, приобрести билеты можно ЗДЕСЬ )

И для справки - вот что написано о спектакле на страничке самого Кукольного театра:

"Izrāde tika nominēta "Spēlmaņu nakts 2017/2018" balvai kategorijā "Gada lielās formas izrāde".

Aleksandrs Jonovs ieguvis "Spēlmaņu nakts 2017/2018" balvu "Gada aktieris otrā plāna lomā" par darbu izrādēs "Zelta zirgs" (Melnais princis) un "Krokodils Gena un Pekausis" (Piķamice)

Dejotājs, aktieris un režisors Duda Paiva ir dzimis Brazīlijā, bet pēdējos 20 gadus dzīvo un veido iestudējumus Nīderlandē, vienlaikus strādājot projektos daudzās pasaules valstīs. Ar savu jaunatklāto leļļu un dejas mākslu sintēzi viņš ir radījis unikālu skatuves valodu, kļūstot par vienu no oriģinālākajiem leļļu teātra režisoriem 21. gadsimtā. Dudas Paivas izrāžu uzmanības centrā ir spēja vienam prātam kontrolēt un manipulēt vairāku objektu dzīvi, mijiedarboties starp tiem. Attīstījis šo tehniku virtuozā līmenī pats, nu jau vairākus gadus režisors pieņem izaicinājumu strādāt citu valstu teātros, kopā ar to aktieriem pētot nacionālos kodus un meklējot tiem atbilstošu vizuālo izpausmi.

No 2017. gada septembra beigām līdz 24. novembrim Duda Paiva Latvijas Leļļu teātrī strādās pie Raiņa lugas “Zelta zirgs” interpretācijas, ko režisora vīzijai atbilstoši dramatizēs Matīss Gricmanis. Sapulcinājis īpašu radošo komandu – scenogrāfu Andri Eglīti, kostīmu mākslinieci Vitu Radziņu, komponistu Rihardu Zaļupi un gaismu mākslinieci Jūliju Bondarenko – Duda Paiva ir gatavs ķerties pie lugas kodu izpētes un analīzes. Izrāde paredzēta pieaugušajiem un jauniešiem no 16 gadu vecuma. 

Raiņa luga stāsta par jaunāko no trīs brāļiem. Viņa vārds ir Antiņš, vārds, kurš latviešu valodā kļuvis par sugas vārdu neizlēmīgumam, neveiklumam un biklumam. Naktī, kad brāļu tēvs nomirst, Antiņu apciemo vientuļš nabags, kurš lūdz drēbes. Antiņš viņam atdod visu, kas viņam ir, un pateicībā nabags viņam atklāj, kā izsaukt trīs burvju zirgus, kas uznesīs Antiņu stikla kalnā, lai atmodinātu guļošo princesi.

Dudas Paivas “Zelta zirgs” iestudējums Latvijas Leļļu teātrī piedāvā mūsdienīgu skatījumu pieaugušajiem skatītājiem. Raiņa luga pirmo reizi iestudēta 1904. gadā un kopš tā laika kļuvusi par Latvijas teātra klasiku. Lielākoties iestudēta bērnu auditorijai, jo tās pamatā ir pasaka. Ne mazāk saistoši luga stāsta par to, kā ir būt cilvēkam, par sapņiem un cerībām, kuras katrs reiz ir piedzīvojis. Paivas uzmanības centrā ir pretmetu dialektika - kā gaisma un tumsa, cerības un nolemtība, valdnieki un pārvaldītie. Sacensība par princeses Saulcerītes roku var tikt uzlūkota kā cīņa starp melno un balto, kas izrādē pārnesta šaha laukumā. Tā ir nežēlīga spēle, bet vienlaikus galvenais varonis Antiņš nes naivu vēstījumu, kas silda sirdis un negaidot apstulbina ar atklātību.

Paivas stils apvieno laikmetīgo deju un leļļu teātri. Tas ir piedāvājums no jauna paskatīties uz Raiņa “Zelta zirgu” un Latvijas kultūru ar atsvešinātu skatījumu, dodot iespēju pārvērtēt Raiņa idejas. Kopā ar dramaturgu Matīsu Gricmani (DDT “Būt nacionālistam”) un komponistu Rihardu Zaļupi Paiva izveidojis izrādi, kas ļauj domāt un vienlaikus izklaidē. Tā nojauc aizspriedumus par leļļu teātri, to vietā piedāvājot lelles kā neaizvietojamu teātra ieroci.

Izrāde tapusi ar Valsts Kultūrkapitāla fonda un LR Kultūras ministrijas finansiālu atbalstu Latvijas valsts simtgades programmas ietvaros!

Izrāde saņēmusi GRAND PRIX 31. Starptautiskajā teātru festivālā VALISE (Lomža, Polija)

25. Starptautiskajā leļļu teātru festivālā “Spotkania” Polijas pilsētā Toruņā izrāde saņēmusi balvu par labāko scenogrāfiju.

Izrāde ieguvusi labākās izrādes statusu 14. Starptautiskajā laikmetīgā leļļu teātra festivālā „ImPuls” (Bukareste, Rumānija), savukārt Aleksandrs Jonovs ieguvis festivāla labākā aktiera godu."